Zoals in het vorige artikel is uitgelegd maakt het een groot verschil hoe de fabrikant of producent het graan heeft verwerkt voordat het tot een product gemaakt is. De mate van zeven heeft hierbij de grootste invloed. Dat bepaald in hoeverre alle graandeeltjes of enkel de graankern meegenomen worden in het product. Proef je wel eens vliesjes in je brood of bij je rijst? Prima, dan weet je dat de hele korrel is gebruikt en krijg je zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen die uit de graankorrel te halen valt.
Wat maakt granen zo gezond?
In graanproducten zitten veel voedingsstoffen die ons lichaam goed kan gebruiken. Zo zitten er veel vezels in. Vezels zijn nodig om de darmperistaltiek (de stuwende beweging die de darmen maken tijdens het verteren van het voedsel) optimaal te houden. Er zijn verschillende soorten vezels die voorkomen in verschillende soorten voedingsproducten uit de schijf van vijf. In een appel zit bijvoorbeeld een soort vezel die de opname van voedingsstoffen versneld, terwijl de vezels in veel graanproducten juist zorgen voor een goede regulatie van de darmperistaltiek. Een gebrek aan vezels kan leiden tot klachten aan de buik en darmen en een gevoel van lusteloosheid. Het eten van voldoende vezels zorgt ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en (darm)kanker aanzienlijk afneemt. Het advies is om te zorgen voor een dagelijkse inname tussen de 30 en 40 gram vezels per dag.
Lusteloosheid, concentratieproblemen en klachten aan bijvoorbeeld de huid kunnen ook voortkomen aan een gebrek aan verschillende soorten vitamine B. Het vitamine B complex bestaat uit verschillende soorten vitamine (B1, B2, B3, B6, B8, B11 en B12) die ook onder andere namen bekend zijn. De verschillende soorten vitamine B komen niet alleen voor in volkoren(producten), maar ook in melk(producten), aardappelen, soja, vlees en ei. Het speelt een grote rol in je energiehuishouding en stofwisseling van koolhydraten en vetten. Vitamine B12 zorgt er bijvoorbeeld voor dat je overdag energiek bent en je kunt concentreren, terwijl vitamine B6 ervoor zorgt dat je ‘s nachts minder snel wakker wordt en dus makkelijker doorslaapt.
Maar krijg ik dan niet teveel suikers binnen?
Veel mensen proberen om minder koolhydraten binnen te krijgen, maar zoals je hierboven al kunt zien komen de B-vitamines ook juist voor in producten waar koolhydraten in voorkomen. Als je bezig wilt gaan met het minderen van het aantal koolhydraten, kijk dan vooral ook naar de ‘lege koolhydraten’, met een hoge glycemische index. Kijk vooral naar de aanbevolen hoeveelheden die het voedingscentrum adviseert. Zo krijg je voldoende vezels en vitamines binnen om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Brood en aardappelen passen prima binnen een gezonde leefstijl.
Wil je meer informatie over het schrappen van koolhydraten of suikers? Neem dan contact op met onze leefstijladviseur.