Hoe bruiner het brood, hoe gezonder het is.
Helaas geldt deze stelregel niet. Omdat producenten weten dat we naar de kleur van het brood kijken, wordt witbrood veelal donkerder gemaakt door de toevoeging van extra producten (waaronder gekarameliseerde suiker). Laat je dus niet verleiden om zomaar een brood te pakken uit de winkel. Maar hoe moet het dan wel en waar moet je op letten?
Allereerst is het goed om het verschil te weten tussen de verschillende soorten graan en brood. Witbrood is gemaakt van bloem. Bloem bevat geen vitamines en vezels en is daarom van weinig waarde voor je lichaam. Bruin brood en meergranenbrood bevat veelal een combinatie van verschillende graansoorten met bloem. Het is soms lastig te achterhalen welke graansoorten precies zijn gebruikt en de voedingswaarde verschilt dan ook per broodsoort. Alleen volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel. Volkorenmeel wordt gewonnen uit de hele graankorrel en alleen als een product uit 100% volkorenmeel gemaakt is mag ‘volkoren’ genoemd worden. Zo weet je zeker dat het een goede keuze is.
Niet alleen brood wordt gemaakt van volkorenmeel. Ook crackers, pasta, bulgur en couscous kunnen de naam volkoren dragen. Zo weet je dat dit een gezond(er) alternatief is voor de witte versie die met bloem is gemaakt. Zilvervliesrijst wordt ook vaak in dit rijtje genoemd, maar rijst is van zichzelf al een graansoort. Toch is zilvervliesrijst beter dan witte rijst doordat de graanzemel nog intact is gelaten. Daarom mag dit product ook volkoren genoemd worden.
Volkoren houdt dus in dat er gebruik gemaakt wordt van de hele korrel van de graan. Er zijn verschillende graansoorten waardoor het verwarrend kan zijn. Denk maar aan tarwe, rogge, en spelt. Van al deze graansoorten kunnen volkorenproducten gemaakt worden. Hoe het zit tussen volkorenmeel, tarwemeel en tarwebloem kan je zien in onderstaande video.
Waar moet je op letten?
Als je een product koopt, kijk dan op het etiket naar de ingrediënten. Wanneer er volkorenmeel of tarwemeel gebruikt is, past het product prima binnen een gezond voedingspatroon. Wanneer er enkel tarwebloem gebruikt is zijn vrijwel alle extra voedingsstoffen zoals vezels eruit gezeefd voor de verwerking van het product. Deze mag je best af en toe eens kopen, maar passen niet binnen een gezond dagelijks voedingspatroon.
Wil je een vergelijking maken tussen verschillende soorten brood?
Kijk dan eens op de broodchecker van het voedingscentrum.