Iedere werkgever krijgt er wel eens mee te maken, een medewerker die zich langdurig ziek meldt wegens een burn-out. Je eerste reactie is wellicht dat de oorzaak gezocht moet worden buiten het werk en we geven je ook deels gelijk. Vaak spelen er privé zaken mee die vervolgens op het werk tot uitval leiden. Toch kan het geen kwaad om je eens te verdiepen in de werkgerelateerde oorzaken die er zijn van een burn-out. Je kan het immers ook omdraaien, wanneer iemand in het werk volledig in balans is, zal er geen optelsom ontstaan maar een duurzame inzetbaarheid.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een burn-out die werk gerelateerd zijn?
1. Werkgerelateerde stress: Hoge werkdruk, overbelasting, deadlines, langdurige overuren en een gebrek aan controle over het werk kunnen leiden tot chronische stress. Een constante staat van stress kan uiteindelijk resulteren in een burn-out.
2. Gebrek aan autonomie: Wanneer werknemers weinig controle hebben over hun taken, besluitvorming en planning, kan dit gevoelens van hulpeloosheid en gebrek aan eigenwaarde veroorzaken. Een gebrek aan autonomie kan bijdragen aan gevoelens van uitputting en ontevredenheid.
3. Onvoldoende ondersteuning: Een gebrek aan ondersteuning van leidinggevenden en collega’s kan ervoor zorgen dat werknemers het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Het ontbreken van sociale steun en erkenning kan de belasting verhogen en de kans op een burn-out vergroten.
4. Onduidelijke verwachtingen: Wanneer werknemers niet goed weten wat er van hen wordt verwacht, kan dit gevoelens van onzekerheid en onrust veroorzaken. Het hebben van onrealistische doelen, tegenstrijdige instructies en onduidelijke verwachtingen kan bijdragen aan stress en uiteindelijk een burn-out.
5. Gebrek aan evenwicht tussen werk en privéleven: Het ontbreken van balans tussen werk en privé kan een enorme tol eisen. Langdurige overwerkuren, voortdurend beschikbaar moeten zijn en het opofferen van persoonlijke tijd en relaties kunnen leiden tot uitputting en het ontstaan van een burn-out.
Het is belangrijk op te merken dat een burn-out meestal het gevolg is van een combinatie van deze factoren, en dat individuele omstandigheden en persoonlijke kenmerken ook een rol kunnen spelen. Werkgevers kunnen bijdragen aan het voorkomen van een burn-out door het creëren van een ondersteunende werkomgeving, het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en het bieden van middelen voor stressmanagement en welzijn. Individuen kunnen zelf ook maatregelen nemen, zoals het stellen van grenzen, het zoeken van sociale steun en het in evenwicht brengen van hun levensstijl.
En nu dan?
Herkent u (wellicht stiekem) iets uit een van de bovenstaande vijf oorzaken? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen maar hoe? ARBO Assen maakt dit zeer makkelijk voor u. Wij hebben de mogelijkheid om via (vertrouwelijke en anonieme) vragenlijsten precies te achterhalen waar de oorzaak wellicht binnen uw onderneming ligt. Het gevaar is namelijk dat een werkgever vaak niet precies weet waar het probleem zit. En met alle 5 de oorzaken tegelijk bezig zijn is natuurlijk goed maar kan ook veel tijd, geld en efficiëntie kosten. Wellicht scoort u op 4 van de 5 punten fantastisch en vraag alleen 1 punt uw attentie! Wanneer u vanuit de statistiek snel kunt zien waar de meeste aandacht gevraagd wordt, levert dit een enorme besparing en met name: een gerichte aanpak voor u en uw medewerker op.
Enthousiast? Lees dan snel verder op onze pagina die gaat over de burn-out inventarisatie. Hier lees je precies in detail welke oplossing wij bieden om jou onderneming duurzaam voort te zetten.