Morgen is het Wereld Obesitas Dag. Een dag waarop aandacht gevraagd wordt voor de risico’s die overgewicht met zich meebrengen, maar ook een dag waarop aandacht mag zijn voor de complexiteit waarmee obesitas aangepakt moet worden. Als het heel simpel was om blijvend af te vallen, waren er geen mensen met overgewicht immers?
BMI en vetpercentage
Obesitas wordt gekenmerkt door de Body Mass Index (BMI) te berekenen. De BMI is een berekening waaruit de verhouding tussen lengte en gewicht naar voren komt. Een gezond BMI voor een volwassen persoon zit tussen de 18 en 25. Zit je boven de 25 dan is er sprake van overgewicht en boven de 30 zelfs van obesitas.
In de afgelopen 45 jaar is het aantal mensen met overgewicht verdriedubbeld tot een niveau waarop bijna de helft van de Nederlandse bevolking hiermee kampt. De World Health organisation (WHO) heeft in de jaren negentig obesitas zelfs als pandemie uitgeroepen. De kans dat overgewicht bij jou op de werkvloer voorkomt is dus zeer groot.
Het metabool syndroom
Nu is het zo dat onze leefstijlcoaches gewicht en BMI te weinig vinden zeggen over de gezondheidsrisico’s die een persoon met overgewicht of obesitas. Daarom nemen wij in de individuele gesprekken altijd het vetpercentage mee en de viscerale vetwaarde (buikvet rondom de organen wat in verband staat met een hoog risico op hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk, aderverkalking, leververvetting, diabetes en leefstijlgerelateerde ziekten zoals slaapapneu en sommige vormen van kanker, red.). Men krijgt hierover altijd persoonlijke adviezen in het leefstijladviesgesprek wat volgt op een Periodieke Medische Keuring (PMO) bij Arbo Assen.
Overgewicht kan leiden tot andere klachten in het lichaam door een verstoring van de interne processen. Denk aan hormoonhuishouding: het reguleren van het honger- en verzadigingsgevoel, de vertering van voedingsstoffen en de efficiëntie tot het opnemen van voedingsstoffen en fysieke klachten. Wanneer men drie of meer kenmerken vertoont, is er sprake van disbalans in de stofwisseling van mensen en spreekt men van het metabool syndroom. Dit is inmiddels een erkende ziekte die verband houdt met leefstijlindicatoren.
Leefstijl en werk
Er is een hele hoop winst te behalen als het gaat om inzicht en begrip waar mensen met overgewicht tegenaan lopen op de werkvloer. Ook blijkt het lastig om te beginnen over gewicht tegen de werknemer. Men vindt het niet erg om dergelijke persoonlijke zaken te bespreken, mits de regie hierover bij de werknemer blijft. Wanneer men het idee heeft dat hij erop aangesproken wordt door de werkgever, kan het gesprek juist averechts effect hebben. Om deze drempel weg te halen kan je inzetten op groepsinterventies die gezond gedrag belonen. (on)gezond gedrag is besmettelijk. Beeld het je in dat je werknemers niet meer samen staan te roken in de pauze, maar juist een gezamenlijke lunchwandeling maken.
Gezond gedrag moet zichtbaar beter haalbaar gemaakt worden op de werkvloer. Daarnaast is het belangrijk dat hoger management zich bewust is van het belang van gezonde werknemers en HR afdelingen de kans krijgen om werkgroepen en initiatieven op dit gebied te laten slagen.
Vind jij het lastig om hierover in gesprek te gaan met jouw werknemers of wil je graag inspiratie opdoen over thema’s op het gebied van gezond gedrag? Laat je dan eens informeren over de mogelijkheden van gezonde werknemers bij Arbo Assen. Wij staan voor u klaar en bespreken dit graag onder het genot van een kop koffie.